Γιαγιά φτιάχνει μιρμιτζέλι, Δρυός Πάρου 1972.

Το μιρμιτζέλι

Το μιρμιτζέλι, παραδοσιακή συνταγή της Πάρου, είναι χειροποίητο ζυμαρικό σε σχήμα παρόμοιο με αυτό που έχει το γνωστό κριθαράκι. Πλάθεται στο χέρι από ζυμάρι και στη συνέχεια αποξηραίνεται φυσικά πάνω σε σεντόνια, ενώ σπανιότερα το αποξηραίνουν στον φούρνο. Καταναλώνεται αμέσως, ή, αν έχει στεγνώσει καλά, αποθηκεύεται σε πάνινα σακουλάκια και διατηρείται μέχρι και πέντε μήνες. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμούν να το φτιάχνουν το καλοκαίρι, ώστε να στεγνώνει καλύτερα.

Παλαιότερα, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να φτιάχνουν το μιρμιτζέλι τις Κυριακές, όταν δεν είχαν άλλες δουλειές. Αποτελούσε βασικό συνοδευτικό για τα σαλιγκάρια, τα κρεατικά, τα χταπόδια ή τα καλαμάρια.

Η κα. Ιωάννα Περάκη θυμάται: «Στη νηστεία το φτιάχναμε χωρίς το αυγό, και το τρώγαμε με λαχανικά. Ήταν το εύκολο καθημερινό φαγητό μας, αλλά συνόδευε και γιορτινά κυριακάτικα πιάτα. Ήταν η εύκολη λύση για όλες τις περιστάσεις».

Συνταγή για το μιρμιτζέλι

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • λίγο λάδι
  • ένα αυγό
  • λίγο αλάτι
  • νερό

Αναμειγνύουμε τα υλικά και τα πλάθουμε σε ζύμη. Τοποθετούμε μια τριχιά (κόσκινο για το αλεύρι) ανάποδα, πάνω στο τραπέζι. Παίρνουμε στο αριστερό μας χέρι ένα μικρό κομμάτι ζύμη, και με το δείκτη και τον αντίχειρα, στρίβουμε τη ζύμη και την φτιάχνουμε στο μέγεθος της πάστας κριθαράκι, έπειτα την κόβουμε με το δεξί μας χέρι και την βάζουμε πάνω στο κόσκινο μέχρι να στεγνώσει, ώστε να είναι έτοιμη για μαγείρεμα.

Συνταγή για μιρμιτζέλι με σαλιγκάρια

Προετοιμασία σαλιγκαριών:

Πλένουμε τα σαλιγκάρια και αφαιρούμε τις μεμβράνες. Χρειάζονται 2-3 πλυσίματα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με μπόλικο αλάτι. Αφού βράσει, ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, για αρκετή ώρα. Σουρώνουμε τα σαλιγκάρια και κρατάμε το νερό. Όταν κρυώσουν, με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το πίσω τμήμα του κελύφους. Τα πλένουμε καλά στο νερό που κρατήσαμε από πριν.

Για το μιρμιτζέλι με σαλιγκάρια:

  • μιρμιτζέλι
  • σαλιγκάρια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φρέσκια ντομάτα
  • λίγο τοματοπολτό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, και προσθέτουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο, καθώς και τα σαλιγκάρια, ώστε να σοταριστούν. Προσθέτουμε 1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη και λίγο τοματοπολτό, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μιρμιτζέλι (για 1 κιλό σαλιγκάρια περίπου μισό κιλό μιρμιτζέλι). Συνεχίζουμε τη βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο, όταν το μιρμιτζέλι μαλακώσει και χυλώσει.

Πηγές

Αρχείο Σωματείου «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

Δαρειώτη, Ν., Τσιχλάκη, Θ. και Ανδρουλιδάκης, Α.Ν. (2016) Του Άνεμου και της Αρμύρας. Σύρος: Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Κυκλάδων.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ιωάννα Περάκη για τις πληροφορίες και την πολύτιμη βοήθειά της.

Φωτογραφίες

Σχετικά άρθρα